Facebook Strategi: Få succes med Meta Ads annoncering

At få succes med annoncering på Facebook, er ikke noget du kommer sovende til. Facebook er et af de medier i verden (og Danmark), med størst konkurrence blandt annoncørerne.

Der er flere grunde til, at du skal arbejde fokuseret på en strategi for din tilstedeværelse med betalte annoncer på Facebook:

  • Priserne på Facebook annoncering er steget over en længere årrække og stiller dermed større krav til, at du, som annoncør, får det optimale ud af dit mediebudget.
  • Forbrugerne er i højere grad blevet bevidste omkring annoncer og bliver eksponeret for flere annoncer end nogensinde før.
  • Status quo er lig med afvikling i et buldrende marked.

Hvis du ikke formår at skabe en klar retning for din annoncering på Facebook, udnytter du ikke det fulde potentiale.

Det vil være en skam.

Netop derfor går vi i denne artikel i dybden med, hvordan du får succes med annoncering på Facebook: med en skarp strategi.

Hvad er en Facebook strategi?

En Facebook strategi er i virkeligheden noget så simpelt, som vejen til dit mål. En stærk Facebook strategi skaber fundamentet for din indsats over en længere periode samt viser retningen mod et konkret mål.

Det første vi anbefaler at gøre, når du skal have succes med Facebook annoncering, er at få skabt en skarp Facebook strategi.

Din Facebook strategi bliver dit go-to dokument. Det bliver dit fundament, som du har med på hele rejsen: fra valg af målgruppe, din kommunikation, til aktive til- & fravalg af features og muligheder.

Hvorfor er en Facebook strategi overhovedet nødvendig?

Det er altafgørende at få lagt en strategi og dermed en langsigtet plan. Hvis du ikke har en strategi, ender du ofte i klassiske fodfejl, som gør at vejen til målet bliver længere end nødvendigt. Det kan f.eks. være, at der er manglende konsistens i kreativerne, manglende brandfeeling, manglende rød tråd gennem købsrejsen eller for mange kampagner, der modstrider hinandens formål.

Hos Refyne overtager vi ofte setups, hvor det er tydeligt, at der mangler en strategi.

Når der ikke er en klar strategi, støder vi ofte på de klassiske fejl:

  1. Manglende konsistens. Den ene kampagne har en bred målgruppe, den anden kampagne har også en bred målgruppe – bare med nogle få ændringer. Det giver ikke mening.
  2. Der mangler en defineret brugerrejse. Fordelen ved Facebook er at vi kan re-target personer, som har engageret med dit brand – enten via. websitet, eller direkte på Facebook (f.eks. ved at have set en tidligere annonce eller have interageret med Facebook-siden). For at udnytte mediebudgettet er det afgørende, at vi formår at binde kampagnerne sammen – så vi styrer hvad forbrugerne ser – og det ikke bliver overladt til tilfældighederne.
  3. Modstridende målsætninger. Der optimeres mod forskellige objectives, f.eks. Trafik, Landing Page Views, Conversions, eller Kendskab til brand. Ofte mangler der perspektiv: Hvad er det egentligt, vi vil opnå – og hvor er det egentligt, vi vil hen? Ikke bare med den enkelte  kampagne, men også på sigt. Bidrager kampagnen til vores langsigtede målsætning?

En Facebook Strategi er nødvendig fordi, der bliver sikret en sammehæng mellem kortsigtede og langsigtede mål.

Herudover også, at der er et fundament af viden, som kan bruges, når der skal træffes utallige beslutninger omkring målgrupper, formater, kommunikation, distribution af budget og optimeringsmuligheder.

Hvordan laver man en betalt Facebook strategi?

For at lave en strategi til din Facebook annoncering, skal du tage stilling til forskellige områder. Alt fra kommunikation til målsætning. En strategi bliver ikke lavet på en dag og kræver mange overvejelser.

Ofte vil din Facebook strategi blive bedre med tiden.

Det er ikke unormalt at starte med en version 1 men ende med en version 6, når året er omme. Og det er okay. Du bliver (forhåbentlig) klogere med tiden, efterhånden som du kommer længere i processen med din strategi.

Hos Refyne er vi specialiserede i at sætte retningen for virksomheder, som godt kan eksekvere Facebook Ads – men som mangler en partner, der kan hjælpe med at sætte strategien og få den brudt ned i håndribelige next steps.

Herunder gennemgår vi de områder, som vi plejer at tage stilling til, når vi laver en strategi.

1. Hvad vil du opnå med din tilstedeværelse?

Fundamentet for din strategi er, at du finder ud af, hvorfor vi i det hele taget skal lave en strategi.

  • Skal du ud i markedet og sikre, at der skabes kendskab til dit produkt? I et eller flere markeder?
  • Er fokus 100% på at skabe omsætning her og nu?
  • Skal du skabe kvalificerede leads?
  • Skal der være et naturligt fokus på både branding og performance?

Herudover skal du spørge dig selv, hvilken rolle Facebook annoncering skal have i dit digitale mediemix, da det uden tvivl kommer til at påvirke din Facebook strategi – og dine resterende mediekanaler.

Hvad du vil opnå med din tilstedeværelse, er det vigtigste at få styr på fra start. Det er det, der skal skabe dit mindset – og dét, som du skal have med i overvejelserne, når du går i gang med at konkretisere din Facebook strategi.

2. Forstå og kend din målgruppe – Konkretiser dine personaer

Det er vigtigt, vi hele tiden overvejer, hvem det er, vi skal kommunikere til i vores annoncer. Her tænker jeg ikke teknisk ift. Look-a-like audiences, men hvem du reelt vil ramme med din kommunikation og dit produkt.

En persona er en konkretisering af din målgruppe – en personalisering af din målgruppe, som gør det nemmere at kommunikere med rette budskab. Du kan sagtens have flere personaer. Ofte vil der være mellem 1 og 5 afhængigt af din virksomheds målgruppe og kompleksitet.

En persona bygges ofte ud fra:

  • Køn
  • Alder
  • Geografi
  • Demografi
  • Interesser
  • Forbrugs & medievaner

Eksempel på en simpel persona:

Kvinde, bosat i provinsen, 25-45 år, går på arbejde og er single.
Hun bruger sin smartphone og er ikke tilhænger af computere.
Hun kommunikerer ofte via. messenger og Snapchat, og hendes medieforbrug er primært Reality, Facebook & Instagram. 

Når du kender din persona, kan du meget nemmere ramme den rette stemning og det visuelle sprog – fordi du ved, hvem du kommunikerer til. Du har personen – personaen – med i tankerne. 

Du skaber din(e) personaer, ved at samle information – alt fra Facebook, Google Analytics data, Kundeservice tendenser, og f.eks. Kundeinterviews.

TIP: I “Insights” på din Facebook-side, vil du kunne finde data på de personer, som I forvejen følger din Facebook-side. Det kan bruges som et udgangspunkt til at definere din målgruppe.

3. Definer hvordan du skal kommunikere til din kernemålgruppe

Når din kernemålgruppe (eller personaer) er defineret, er det pludselig også nemmere at kommunikere til dem.

Overvej blandt andet:

  • Hvilken slags indhold interesserer dem? Hvad engagerer de sig i?
  • Hvilke udfordringer / spørgsmål har de, som du/dit produkt/dit brand, kan hjælpe dem med?
  • Hvordan er jeres Tone of Voice: lav gerne eksempler på, hvordan I skal kommunikere i awareness-relaterede sammenhænge samt i den mere købsbetingede kommunikation. Herudover også tage stilling til om i vil kommunikere formelt, uformelt, personligt eller måske endda kækt?

Hvis du har udarbejdet forskellige personaer, kan du *sagtens* have defineret forskellige Tone of Voices, og forskellige måder at kommunikere på. Brugere trigger nemlig på forskellige USP’er og følelser.

4. Hvad er dine kreative muligheder – og hvad er ambitionsniveauet?

Det visuelle er en kæmpe del af din Facebook annoncering. Overvej derfor fra start, hvad dine muligheder er – og dermed også være realistisk omkring dit ambitionsniveau.

En “top-notch” produceret annonce er fantastisk: men det er den ikke, hvis resten af annoncerne ikke kan følge trop.

Begynd derfor allerede nu at visualisere setuppet – hvor meget vil I gerne kommunikere? Og skal I kommunikere alt på en gang, eller kommer I til at køre det i nogle rul? Kan I lave meget af materialet på en gang, eller kræver det, at I hele tiden skal producere nyt materiale?

I langt de fleste brancher, er det muligt at producere visuelle kreativer til længere perioder på 3-6 måneder. Kodeordet er planlægning. Planlægning af kampagneaktiviteter, nye product launches, nye kollektioner, kommunikation i sommerferien, m.v.

Lav en plan – et roadmap, eller et årshjul – og begynd at danne dig et overblik over, hvor meget indhold du skal bruge.

Dermed kan du nemmere estimere, hvor højt et ambitionsniveau du kan sætte for hvert enkelt stykke indhold.

TIP: Med templates kommer du langt!

Ofte kan langt det meste materiale genbruges ved blot at bruge templates til det. Ændre wording, billeder, farver – men hold samme struktur på kreativerne. Ikke nok med at det er nemmere for jer at producere, giver det også genkendelighed hos forbrugerne. 

Et eksempel på templates, er H&M. Hvis du kigger i Meta Ads Library (hvor du kan se alle annoncer, de kører aktivt), kan du se at 90% af annoncerne har samme opbygning og struktur. Den eneste forskel er, at de ændrer baggrunden og den ene sætnings text’ overlay. Det gør, at de ikke skal døje med detaljer, godkendelser, m.v. De kan bruge samme template hver eneste gang. Ikke nok med at det skaber effektivitet, får de også skabt en rød tråd og en ægte brandfeeling.

Work smart, not hard.

Måske er der noget om det?

5. Hvilke formater skal I bruge?

Content is king.

Det udtryk har du sikkert hørt før.

Det er helt rigtigt.

For bare 5 år siden kunne du nemmere skabe høj performance ved at gøre brug af de rette målgrupper, et teknisk fundament, og hvad der ellers fandtes af performance-hack.

I dag er det I højere grad dine annoncer, som afgør din succes.

Du kan skabe performance med et fagligt stærkt setup – med gode kreativer. Men du kan ikke skabe performance uden gode kreativer.

Der findes mange forskellige formater på Meta, som alle kan noget forskelligt. Overvej derfor allerede fra start, hvilke formater der skal være jeres “go-to” formater, som I altid skal bruge: og hvilke I ikke ønsker at bruge fast, men i stedet teste løbende.

At populære formater, kan blandt andet nævnes:

  • Instant Experiences. IX’, Lynoplevelser – kært barn har mange navne – er efterhånden blevet et populært annonceformat, fordi det giver mulighed for at skræddersy oplevelsen til forbrugerne. En Instant Experience viser ikke kun et billede og sender forbrugeren videre til dit website. Formatet giver dig mulighed for at åbne en fuldskærmsoplevelse, hvor du kan præsentere dine produkter, eller skræddersy en historie – og udnytte storytelling til fulde.
  • Single Image / Video annonncer. De simple annoncer, hvor du viser et billede eller video – ofte i 1:1, eller 4:5 format (inkl. et Storyformat på 9:16), samt en simpel Headline og Ad Copy. Det er det mest benyttede format: med god grund. Det er simpelt, men kan vise dit budskab direkte til forbrugeren.
  • Karrusel annoncer. Ligesom Single Image/Video annoncerne, er Karrusel annoncer også et fast go-to format. Du har mulighed for at vise op til 10 “Cards” i en annonce: som både kan være produkter eller et skræddersyet budskab.
  • Collection Ads. Et format som giver dig mulighed for at kombinere elementerne fra en Single Image/Video annonce, men hvor du under det grafiske element, kan vise udvalgte produkter – f.eks. fra et produktfeed.

6. Opsæt en plan for testing: Proces

Én ting er at have lagt en strategi. En anden ting er at sikre, at du hele tiden oplever fremdrift: uanset om det handler om at ramme den rette målgruppe, at kommunikere det rette eller have det rette Campaign Objective.

Din strategi skal rumme en plan for testing – specielt hvad angår din kommunikation.

Fordi Content er så vigtigt, som det er, er det afgørende at få lagt en plan fra start: hvad kan testes, og hvad giver mening at teste? Her kan du bl.a. overveje, hvad du skal kommunikere i jeres Re-targeting målgruppe, og hvad der skal kommunikeres i de bredere målgrupper.

Opsæt en plan med alt fra 10 til +100 elementer i din kommunikation, som kan testes af. Brug listen som inspiration og checkliste – og husk at notere resultaterne løbende. Du vil relativt hurtigt kunne få et indblik i, hvad der performer i din målgruppe (i de forskellige faser).

Hvis du ikke har en konkret plan, misser du ud på mulighederne for at tilpasse din kommunikation til målgruppen. Alt for ofte ser vi ustrukturerede setups, hvor tests bliver til, når “Ideen” popper op. Men: i virkeligheden vil du få mere gavn af at have en struktureret testplan, som du kan følge – og tilføje til, løbende. Så du får struktur på dine tests, og de ikke sker på kryds og tværs.

Fordi Facebook Ads giver dig så meget data, som det er tilfældet, kan du basere dine beslutninger på data. Og ikke bare mavefornemmelse.

En kombination af data og den rette mavefornemmelse, er ofte det der giver det bedste resultat på sigt.

7. Hvad er det, vi løber efter med vores Facebook / Meta Ads Annoncering?

Hvad er det langsigtede mål med jeres annoncering på Facebook?

Konkretiser, hvad målet skal være. Det kan være simpelt at fastsætte et mål, men vi vil altid anbefale at lave en større analyse, så du er sikker på at ende ud med konkrete mål, som ikke modarbejder din strategi eller vækstpotentiale.

Konkrete mål, kan f.eks. være:

  1. Opnå en ROAS på x10,0 på Prospecting kampagner (non-re-targeting kampagner).
  2. Opnå en inkrementel ROAS på 5,0
  3. Ramme din målgruppe med Frekvens 5 pr. måned

Det er vigtigt at du vælger nogle mål, som du kan måle på. Og nogle mål, hvor du kan følge udviklingen måned for måned. Ellers ender det med at være nogle mål, som du reelt ikke får brugt.

Sørg for at du kan måle på udviklingen og dermed tilpasse din konkrete indsats, med dine strategiske mål – løbende,

Dine konkrete mål – og hvor mange du skal have, afhænger 100% af den strategi, som du kommer frem til. Er din strategi tung på branding, skal dine konkrete mål afspejle det. Og omvendt, hvis det handler om performance. 

Fra Strategi til et operationelt framework, der kan sikre fremdrift

Når der er styr på jeres retning, kommunikation, formater, kreativer og målsætninger, vil jeg anbefale at få skabt et operationelt framework. Et sted, hvor du kan tage din strategi og gøre den konkret.

I Refyne har vi en implementeringsplan, som vi skræddersyer til hver enkelt kunde og setup. Implementeringsplanen indeholder en tidslinje over de actions, som vi ved, vi skal gennemføre, for at vi kan skabe fremdrift og følge strategien.

Det kan være helt ned på opgaveniveau – f.eks:

  • Opsæt tracking af (EVENT) (som kan understøtte måling og analyse, ift. vores fastsætte mål i strategien)
  • Test format X mod format Y i vores kernemålgruppe på Conversion Campaigns
  • Udfordre vores Tone of Voice, ved at teste 10x kreativer i Marts
  • Opsætning af tredjepartsværktøj ifm. analyse af performance

Jo mere konkret, desto bedre.

Når du har lagt en plan for året, kan du hurtigt fornemme, om den aligner med den overordnede Facebook strategi.

Og hvis der er en sammenhæng mellem strategi og det operationelle framework: Bravo! Så har du formået at lave en strategi, som kan eksekveres på.

Det er en god start!

Skal vi hjælpe med din Facebook strategi?

Hos Refyne er vi specialister i annoncering på Sociale medier, herunder Facebook og Instagram – men også Snapchat, TikTok, Pinterest, LinkedIn, & Twitter Ads.

Vi hjælper virksomheder med deres tilstedeværelse på sociale medier. Uanset om det handler om organisk indhold, betalt indhold, komplet håndtering eller rådgivning, så har vi konkrete frameworks, som kan hjælpe jer til succes på Sociale Medier. Hvis I ikke allerede har lavet en Facebook Strategi, hjælper vi gerne med det.

Vi håndterer setups for store globale brands, samt helt små startups i B2B og B2C branchen.

Ræk ud for at blive klogere på, om vi kan skabe et partnerskab omkring dine sociale medier, som giver mening.

FAQ: Spørgsmål relateret til Facebook Strategi

Hvad er den bedste Facebook strategi til virksomheder?

Den bedste Facebook strategi, er den der er tilpasset den enkelte virksomhed. Den afspejler vision, kommunikation, personaer, formater, tone-of-voice og konkrete mål. En strategi er ikke noget værd, hvis den ikke følges til dørs. Derfor er den bedste Facebook strategi til virksomheder også den strategi, som er koblet sammen med en struktureret operationel implementeringsplan – et framework eller konkret roadmap.

Hvad koster det at få lagt en Facebook strategi?

Det er individuelt – en Facebook strategi kan tage en dag at udarbejde, men helt op til adskillige uger, afhængigt af kompleksiteten. Dermed kan priserne svinge fra omkring 10.000 kr. til 100.000 kr. Alt er individuelt.

Hvis du vil have en konkret pris på at få lagt en Facebook Strategi, så er du velkommen til at række ud til os. Hos Refyne anbefaler vi altid at køre en strategi-proces inden opstart af annoncering på sociale medier, så der er lagt en vision og en køreplan fra start.

Hvad er den optimale kampagnestruktur?

En af de fejl vi ofte støder på, er at der ikke er defineret en optimal kampagnestruktur. Det første spørgsmål vi hos Refyne stiller os selv, når vi overtager et Facebook Ads Setup eller laver en konkret strategi for et setup, er: “Hvordan kan vi simplificere setuppet?”.

Der er der flere grunde til at vi spørger os selv om:

  1. Et simpelt setup, skaber effektivitet.
  2. Et simpelt setup, skaber struktur.
  3. Et simpelt setup, samler data.

Det sidste punkt, er nøglen til succes.

At samle data.

For at du kan skabe høj performance på dine annoncer, er en af de absolut vigtigste faktorer, at du får nok data på dit kreativ. Ofte kommer dine annoncer først ud at flyve ordentligt, når du har skabt 10-20 – ja måske endda over 50 køb. Og gerne indenfor en uge. Jo mere data, jo hurtigere kommer annoncerne ud at læringsfasen og jo hurtigere stiller algoritmen skarpt på den rette målgruppe: og så får du markant mere ud af dine annoncekroner!

Den optimale struktur er derfor en simpel struktur – men stadig en struktur, som kan opnå det, du vil: ramme de rette målgrupper, markeder, og antal kreativer.

Vi vil ikke anbefale et bestemt antal kampagner, ad sets eller annoncer. Det er individuelt fra setup til setup.

Hvor vigtigt er det at få styr på Tracking og Events?

Hvis du vil have succes med din Facebook strategi, skal du have styr på dit fundament. Tracking er dit fundament. Det er her, du sikrer den optimale dataopsamling.

Her skal du bl.a. have styr på:

  1. Facebook Pixel: er den sat korrekt op og tracker du visninger af dine sider, på tværs af hele dit domæne?
  2. Events: har du opsat de rette events og tracker du på alt det, der er relevant? For en e-commerce, er det bl.a. Purchases, Add to Cart, Initiated Payment, Product Page Views og Abbandoned Carts.
  3. Serverside tracking + EMQ. Din Pixel samler ikke alt op – for det er langt fra alle, der siger “ja tak” til cookies. Dermed er der en del potentielle købere i dine re-targeting puljer, som du ikke kan ramme. En god ide er at kigge ind i Serverside tracking, samt at sikre en høj EMQ score efterfølgende.

Læs mere om:

 

Vil du have udarbejdet en Facebook Strategi?

Skriv eller ring til Casper og få en uforpligtende snak om Paid Social og dine muligheder.